Inkontinens

Inkontinens er problemer med at holde på vand/afføring, og er et stort tabu for mange mennesker. Nogle går i flere år uden at fortælle om deres problem og tænker måske, at man ikke kan gøre noget ved det. Mange indretter deres liv efter generne:

  • Melder fra til firmafesten/familiearrangementer, fordi man skal være ude hele dagen og der er begrænset adgang til toiletter.

  • Udforsker ikke nye områder på ens gåtur, for man er bange for ikke at kunne holde sig hele vejen hjem.

  • Tisser hver gang man ser et toilet, for man ikke ved hvornår man kommer forbi det næste.

  • Undgår at lege fysisk med sine børn/børnebørn.

Hvad gør du?

Næsten hver 10. dansker er inkontinent og kan i større eller mindre grad ikke holde tæt på urin/afføring. Heraf er omkring 50.000 børn, ca. 150.000 mænd, og resten (en kvart million) er kvinder (Kilde: Danske Fysioterapeuter).

Inkontinens er ufrivilligt tab af urin/afføring ved:

  • Anstrengelse eller fysisk aktivitet - nys og/eller host = Stress inkontinens

  • Pludselig opstået trang, som man ikke kan holde tilbage. Oftest når man ikke på toilettet før det er for sent. Man kan ikke undertrykke trangen = Urgency inkontinens

  • Eller en blanding.

I Kroppens Hus kan vores gynækologiske fysioterapeut hjælpe dig med dine problemer.

I undersøgelsen er samtalen med dig som patient, det vigtigste værktøj vi har.  Måske har vi brug for at du udfylder et spørgeskema og nogle gange er der behov for at du udfylder et væske-vandladningsskema, for at vurdere hvor meget væske du indtager kontra hvor meget du tisser. Vi snakker evt. om kostens betydning for øget vandladning og om du tager medicin, der kan øge vandladningstrangen.

Derefter vil vi se på din kropsholdning og fysik.

Til sidst undersøger vi din bækkenbunds-muskulatur. Hvis vi ikke kan vurdere om du har en optimal aktivering af bækkenbundens muskulatur, kan der være behov for at undersøge din bækkenbund indvendigt.  Dvs. ved palpation vaginalt og/eller analt. Formålet med undersøgelsen er at vurdere bækkenbundens muskelstyrke, udholdenhed, spændingsgrad og koordination, samt eventuelle skader på muskulaturen. Dette er for at sikre den mest optimale vejledning og behandling. Undersøgelsen foregår bag lukkede døre. 

I de fleste tilfælde kan der godt gøres noget ved inkontinens og i Kroppens Hus står vores gynækologiske fysioterapeut klar til at hjælpe dig på vej. Du går  hjem med en grundig forklaring samt øvelser og vejledning, som du kan bruge med det samme. Resten er op til dig, men du kan altid få hjælp undervejs.