Hvad er overtræning?

…..eller hedder det overreaching? Hørt i omklædningsrummet “Jeg har trænet for hårdt den sidste uges tid, så jeg er helt overtrænet og træt”. Ovenstående er blot et eksempel på hvordan det kan lyde til hverdag hvis en person ytrer, at hun/han er overtrænet. Men hvordan hænger det egentligt sammen? Er det virkelig overtræning?

Overtræning

Overtræning er en fysisk tilstand som ikke blot forekommer efter et par ugers træning. Det er en tilstand, som først kommer efter længere tids træning, hvor kroppen i den periode ikke har været i stand til at restituere sig fra træningsmængden. Altså er der bare blevet fyldt mere og mere vægt i rygsækken og til sidst er den så tung, at du ikke længere kan flytte den, og kroppen siger fra og kan ikke længere være med. Skaden er altså allerede sket.

Overreaching

Overreaching er stadiet, der leder op mod egentligt overtræning, og for de flestes vedkommende det rigtige begreb at bruge. Det er her, at den enkelte skal være opmærksom på sin egen træning. Er der styr på kosten, søvnen, restitutionen og træningsprogrammet. Du vil med al sandsynlighed opleve nedsat præstationsevne både hvad angår energi men særligt også styrken vil være faldende. Derfor er det yderst vigtigt, at du ikke bare knokler derudaf med tilgang, at “jo mere jo bedre”. Den tilgang vil ramme dig hårdt i sidste end, og er du samtidig typen, som kan ignorere kroppens signaler for smerte og træthed, så vil du storme direkte imod egentligt overtræning. Overtræning er derfor akkumuleret træthed, og denne tilstand tager ikke blot en enkelt dag at restituere sig fra men kan tage uger.

Så vær’ opmærksom på følgende: Mere træt end normalt, selv om din træning har været ensartet gennem længere tid. Vægttab, nedsat muskelstyrke, nedsat immunforsvar, hjertebanken og en højere hvilepuls. Dette er nogle af de mange fysiske tegn men psykiske kan du reagere ved at føle dig deprimeret, angst, irritabel og manglende motivation. Der er naturligvis et hav af ting i din egen hverdag, som også kan forårsage ovenstående symptomer men det bør ikke afholde dig fra at se om disse være tilknyttet din træningsmængde.

Forebyggelse

Oplever du symptomer, så skær ned i træningsmængde (f.eks. tiden du træner og antal dage pr. uge), din intensitet (f.eks. vægten på stangen og hastighed under løb). Fortsæt dette i et par uger til du føler dig godt kørende, og du vil oven i købet kunne føle dig endnu stærkere end før, når du skruer op for træningen igen.

Når skaden er sket

Når du til det punkt, hvor du virkeligt er kørt fysisk ned og det begynder at tage hårdt på dig psykisk. Du kan ikke forstå, at din krop er blevet svagere end tidligere, mere træt og udkørt til trods for en god kost. Så anbefales det, at du enten stopper helt med træning i en periode eller også skære du drastisk ned i mængden for på den måde måske undgå at miste muskelmassen i perioden. Se tiden an efter en given pause; hvis det er overreaching, vil du højst sandsynlig være klar efter en pause men er det overtræning der er tilfældet, så er det et større problem, der skal tages seriøst.